2018. november 30., péntek

A Kárpát-medence fontosabb országai az ókortól napjainkig


Az idők folyamán számos országhoz tartozott ez a terület vagy egy része.  Íme közülük néhány a 20. század elejéig:

1
Dácia

2
Római Birodalom

3
Avar Birodalom

4
Magyar Királyság

5
Habsburg Birodalom

6
Osztrák-Magyar Monarchia


A Kárpát-medence egésze leghosszabb ideig a Magyar Királysághoz tartozott.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A 20. században (1900-as évek) a határok többször változtak. Az első világháború végén (1918) felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Magyarországtól területek csatoltak el. Olyan területeket is, ahol a magyarok voltak többségben.




100 évvel ezelőtt, miután megszűnt az Osztrák-Magyar Monarchia, a Kárpát-medence területén új, addig soha nem létezett országok is létrejöttek: Csehszlovákia és Jugoszlávia. Az 1990-es években ezek is megszűntek.
 Csehszlovákiában több nép élt (többnemzetiségű állam volt).
A csehek és szlovákok alkották a többséget, de egyes területeken a németek (kékkel) és magyarok (vörössel) voltak többségben.


Magyarország terület a második világháború előtt és alatt ismét gyarapodott ugyan, de a II. világháború után ismét akkora lett, mint az első világháború után.

Magyarország 1939-ben




A Kárpát-medence legfiatalabb országa Szlovákia, mely 1993-ban jött létre, azt követően, hogy Csehszlovákia két részre szakadt.



A Kárpát-medence mindegyik országában élnek magyarok, ami annak köszönhető hogy az első (1914-1918) és a második világháború (1939-1945) után sok esetben úgy húzták meg a határokat, hogy nem voltak tekintettel arra, hogy a lakósok melyik országban szeretnének élni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése