2018. november 21., szerda

A Habsburg Birodalom



A mohácsi csatavesztés után kb. két évszázadig a Kárpát-medence birtoklásáért két nagyhatalom viaskodott egymással: a Habsburg Birodalom és a Török Birodalom.

A Habsburg Birodalom egy családról kapta a nevét. Ez az ország a középkor végén, 1500 körül Európa egyik legjelentősebb államává vált.

Amíg a két nagyhatalom egymással küzdött a Kárpát-medencéért, létezett egy, a Török Birodalom fennhatósága alatt lévő Erdélyi Fejedelemség. Ekkor születik meg a PARTIUM (részek) elnevezés, mivel az Erdélyi Fejedelemséghez nem csak  Erdély tartozott, hanem Magyarország más részei is.  (Az erdélyi fejedelem címében szerepelt latinul: dominus partium regni Hungariae, vagyis a Magyar Királyság részeinek ura) 




Az 1600-as évek (17. század) végére a Habsburg Birodalom elfoglalta szinte az egész középkori Magyarország területét.


A Bánságot (Bánát) az 1700-as évek elején foglalta el a Habsburg Birodalom. A már itt élő románok, szerbek, magyarok közé még németeket, szlovákokat, ruszinokat (ma ukránoknak nevezzük őket) telepítettek ide.

A Habsburg Birodalom 1867-ben átalakult Osztrák-Magyar Monarchiává.


Ez a soknemzetiségű ország két részből állt. A birodalom magyar része szintén két részre oszlott, mivel Horvátországnak autonómiája volt.





A magyar honfoglalás ezredik évfordulóján a Kárpát-medence legmagasabb csúcsán felállított emléktábla. Akkor a Gerlachfalvi csúcsot az uralkodóról Ferenc József csúcsnak hívták.

Ferenc József osztrák császár és magyar király trónralépésének ötvenedik évfordulójára készült képeslap. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése